Hamsiköy ve Meşhur Sütlacı

Lezzet Rehberi Vitrin

Adı severek yenen sütlaçla ünlenen Hamsiköy, pek cok yerde hamsiköy sütlacı adıyla satılan severek yediğimiz tatlının ünlendiği, en doğal ve hakiki haliyle asıl yenmesi gereken yerdir.

Trabzon’a 48 km, Maçka ilçesine 19 km uzaklıktaki köy Zigana Dağlarının eteğinde 1200-1300 metre yükseklikte ve Zigana Geçidi yakınında kurulmuş eski bir Rum yerleşimi,Cumhuriyet döneminde mübadele antlaşmasıyla Rumların terkettiği köye Çaykara ve Trabzon’un birçok yerinden gelen aileler yerleşmiş.

Köyün adının Hamsi ile ilgisi yok, Arapça hamse (beş) köy kelimeleri zamanla Hamse köy’den, Hamsi köye dönüşmüş, beş ayrı yerleşim birimi olan köy tarihi ipek yolunda kervanların Zigana geçidini aşarak yaptıkları zor yolculuklarındaki son dinlenme noktası olmuş.

Günümüzde Hamsiköy vadisinde akan ırmakları, gür ormanlarındaki rengarenk çiçekleri, bulutlu dağları, doğayla uyumlu evleri, çeşmeleri ile, köyü görünce sevinen kervancıların attığı sevinç naralarından adını alan Nara Burnundan seyrederken hayranlık duyulacak güzellikte bir yer.

Ekmeği, kaşar peyniri, telli peynir, lor peyniri, tereyağı harika lezzetler, ama Hamsiköy denince ilk akla gelen Hamsiköy Sütlacı belki başka yerlerde aynı ad altında yemiş olabilirsiniz, fakat burada yediğiniz sütlacın farklı olduğunu yedikten sonra mutlaka anlayacaksınız.

Hamsiköy Sütlacı: Sütlaç Orta asya Türklerinin geleneksel süt tatlılarından biri olarak hemen hemen her yörede bilinen ve sevilen bir tatlı,fakat ilk defa Hamsiköy sütlaç denince ilk akla gelen yer haline 1924 yılından itibaren gelmeye başlamış,Türk boylarından biri olan Kıpçak boyu mensuplarından Osman Çavuş I.Dünya Savaşında Yavuz zırhlısında bahriyeli çavuş olarak başladığı vatani görevinin ardından Kurtuluş savaşından gazi olarak memleketine dönünce Maçka kaymakamlığından satın aldığı Hamsiköy’deki işyerlerinde fırın ve lokanta işletirken sütlaç yapmaya başlaması bugünkü ünlü lezzettinde tanınmasının başlangıcı olmuş.

Hamsiköy’de doğadaki otlar ve çiçeklerle beslenen hayvanların kaliteli sütü, pirinç, şeker ve tuzun özel bir teknikle pişirilmesiyle mükemmel bir lezzete dönüşmektedir.

Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden olan Hamsiköy’de her yıl Ağustos ayında Hamsiköy ve Civar Köyleri Sütlaç Festivali düzenleniyor.

Sütlacı yol kenarında yer alan çok sayıda işletmede yeme imkanı var, ama köy içindeki Yayla Lokantası en çok ilgi gören işletme, sütlaç sevenlerin Hamsiköy’de doğanın ve güzel lezzetlerin keşfedileceği gezilerinden mutluluk duyacaklarını düşünüyoruz.

Karadeniz kültür turlarına katılanlar gezi programlarında Hamsiköy yer aldığı için Hamsiköyü görüp sütlaçın tadına bakabilir. Otobüs yolculuğu yaparak veya kendi aracıyla gitmek isteyenlerin önce Trabzon’a gitmesi gerekiyor. Kendi aracı ile gidecekler Trabzon-Gümüşhane Karayolunu izleyerek Maçka’dan yaklaşık 20 km sonra Hamsiköy’e ulaşabilir.

Hamsiköy Fotoğrafları

5/5 - (1 vote)

Bir cevap yazın