Alaçatı Gezi Rehberi

Seyahat Rehberi Vitrin

Ülkemizin son yıllarda gözde tatil yerlerinden biri olarak Çeşme ilçesinin  beldesi  Alaçatı,belediye kapatılarak günümüzde Çeşmenin mahallelerinden biri haline gelse de  popülerliği artan yerlerden, Alaçatı Çeşme’ye  yaklaşık 8 km mesafede, deniz kıyısından biraz içeride yer alıyor.

Alaçatı’ya ulaşım oldukça kolay, İzmir il merkezine 70 km, İzmir Adnan Menderes Havalimanına 90 km mesafededir.Otobüs yolculuğu ile birçok ilimizden direkt seferlerle ulaşım mümkün,İzmir terminalden ve Üçkuyular terminalden bineceğiniz otobüslerle de Alaçatıya ulaşım mümkün.

Kendi aracınızla İstanbul’dan Yenikapı-Bandırma feribotu ile Bandırma-Balıkesir-Manisa-İzmir üzerinden, Ankara’dan gidecekseniz Afyon-Uşak-Manisa-İzmir üzerinden gidebilirsiniz, İzmir-Çeşme otoyolu Alaçatı çıkışından kısa sürede Alaçatı merkezine ulaşmış olursunuz.

Antik çağda Agrilia olarak adlandırılan ,ionya adıverilen bölgenin ortasındaki şehir Osmanlı devletinde   Alacaat aşiretinin buraya yerleşmesi bugünkü adının kaynağı olur. 1830 yıllarından sonra  ayan denen varlıklı kişilerden Hacı Memiş Ağa depremlerle zor duruma düşen Sakız adası halkını çalışmaları için davet edince gelen Rumların ardından bataklık alanların kurutulması için çalışmaya yeni Rum işçiler gelir,büyük toprak sahibi Türkler tarlaların bakımı ve ekilmesi için arazilerinin birkısmını Rum işçilere vermesiyle bugün gördüğümüz taş binalarıyla Alaçatı köyü kurulur.Rum nüfus zamanla çoğalır.bağcılık ve şarapcılık önemli gelir kaynakları haline gelir.

Balkan savaşı sonrasında türk göçmenlerin gelmesiyle ,daha sonra  kurtuluş savaşının ardından yapılan anlaşmayla Rum nüfus tamamen Alaçatı’yı terkederken yerlerine yeni göçmen aileler getirilir.Bu tarihi süreçteki kültürel etkilerin mimari dokuya, yemeklere, müziğe karşılıklı olarak yansımasını gözlemlemek mümkün.

Alaçatı hoşunuza gidebilecek o kadar çok özelliğe sahip ki, doğası, çeşitli yemeklerin ve mezelerin yapıldığı otları, şifa kaynağı bitkileri, sakız ağaçları, sörf tutkunlarının vazgeçilmezi rüzgarı ve denizi, yel değirmenleri, kesme taştan yapılmış tarihi evleri, dar sokakları, zeytin yağı, kavunu, yöresel yemekleri, festivalleri, plajları, küçük otelleri ve pansiyonları ile sizi cezbecektir. Damla sakızı  elde edilen Sakız ağacı, Hurma zeytini, Alaçatı kavunu diğer adıyla yılbaşı kavununun sadece buraya özgü olduğunu belirtelim.

Alaçatı  çok rüzgarlı olduğu halde dalgalı olmayan denizi ile sörf tutkunları için ideal bir yer, koydaki derinlik fazla olmadığı için sörfe yeni başlayanlar ve ilk defa bu sporu yapacaklar içinde uygun, sadece sörf yapmak veya öğrenmek için Alaçatı’ya gidenler var.Buradaki sörf okullarında eğitim görebilir ve sörf için gerekli malzemeleri alabilir veya kiralayabilirsiniz.

Alaçatı tatiliniz süresince gezip görmeniz gereken oldukça fazla yer olsa da gezi ve tatil sürenize, tatil tarihinize göre bir planlama yapabilir, daha fazla yer görebilir, güzel anılarla dolu bir tatil geçirebilirsiniz.

Alaçatı Evleri:Tarihi evler genellikle iki katlı ve bahçeli,alt kat duvarları daha kalın olarak,yöreye özgü Alaçatı taşı olarak bilinen Ponza taşına benzer taştan yapılmış,yazın serin kışın sıcak tutan , klimaya ihtiyaç duyulmayan bu evler dar sokaklarda alt katları depo,üst katları yaşam alanı olarak düzenlenmiştir

Taş evlerin çoğu restore edilmiş ve bakımlı,birçoğu cafe, butik, otel,pansiyon olarak düzenlenmiş.

Kemalpaşa Caddesi: Taşıt trafiğine kapalı olan cadde Alaçatı’nın en hareketli ve en çok gezilen yeridir. Otel, restoran, cafe, bar, sanat galerisi gibi birçok mekanın yer aldığı cadde boyunca gezerek, tarihi bir doku içinde yemek yiyebilir, özellikle  kahvaltı saatlerinde ve akşamları yoğun kalabalık olmasına rağmen huzurlu bir yer olduğunu görebilirsiniz.

Alaçatı Meydanı: Çay bahçeleri, kafe ve restoranlar ağaçların gölgesi ve taş döşemeli bir meydanda yer alıyor.

Yel Değirmenleri: Alaçatı’da rüzgar alan konumu nedeniyle un elde etmek için yapılmış olan değirmenler restore edilerek cafe ve restoran olarak kullanılan yerler haline getirilmiş.yine tepelerde enerji üretimi için kurulmuş rüzgarla çalışan pervanelerde ilginç bir görüntü oluşturuyor.

Dutlu Kahve: Hacı Memiş mahallesindeki ünlü kahvehane artık restoran olarak hizmet veriyor.

Hacı Memiş Cami: Hacı Memiş Mahallesindeki 1812yılında yapılmış caminin yan kısmında eski müslüman mezarlığı yer alıyor.Görülmesi gereken tarihi eserlerden biri.

Pazaryeri Camii: Cumhuriyetin ilanından sonra cami olarak düzenlenen ve ibadete açılan,  1847 yılında yapılan Ayios Konstantinos Kilisesi hristiyan ziyaretçilerin ilgisini çeken yerlerden biri, cami içindeki ikonalar korunduğu için namaz saatleri dışında ziyaret ediliyor, hoşgörünün güzel örneklerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Sanat evleri: Alaçatıda ilgi gören yerler arasında pek çok sanat atölyesi, sanat galerisi ,ulusal ve uluslararası nitelikte sanatsal faaliyetlerin sürdürüldüğü ve sergilendiği yerler var.

Antika Pazarı: sokaklardaki gezinizde antika satılan dükkanlar ilginizi çekebilir,antika pazarı kurulan yer ise  kaldırılmış

Plajlar: Alaçatı  merkezine yaklaşık 3 km mesafedeki plajlar beach club tarzındadır, ücretli olan plajlar gece eğlence hayatının sürdüğü yerler arasındadır.Çark plajı en ünlü plaj, burada  deniz oldukça sığ ve temiz, sörf yapanlarında  en çok tercih ettiği yerler arasında başta geliyor.

Cumartesi halk pazarı: Kurulan pazarda pek çok ürün satılıyor, yörede toplanan ot ve şifalı bazı bitkiler , sebze, meyve gibi ürünler dışında giyecekten mutfak eşyasına kadar çeşitli ürünler özellikle günübirlik olarak alışveriş için gelen Yunanlı turistlerinde ilgisini çekiyor.

Alaçatı çeşitli tarihlerde düzenlenen festivallere ev sahipliği yapmakta,10-13 nisan 2014 de 5. kez düzenlenen ot festivali en çok ilgi gören festivallerden biri, Haziran ayında kaybolan lezzetler festivali düzenlenecek, Şarap festivali, Uçurtma festivali, Sörf festivali, Balık turnuvası diğer ünlü festivaller.

Alaçatı gezinizde damla sakızlı kurabiye,damla sakızlı dondurma, damla sakızlı kahve,sakız reçeli  bulabilirseniz hurma zeytini tadına bakabileceğiniz farklı lezzetler, çok sayıda lokanta olduğu için her türlü yemek bulunabilir ,yörede yapılan otlarla hazırlanan yemekleri ve mezeleride denemelisiniz.

Hediye olarak veya kendiniz için almanızı önerebileceğimiz başlıca ürünler; lavanta kesesi,lavanta sabunu ve zeytinyağlı sabunlar, damla sakızlı reçeller, sakız aromalı kahve, sakızlı kurabiye, bal gibi ürünler dışında çok çeşitli  hediyelik eşyalar ve takılar dan seçim yapabilirsiniz.

Konaklama için, hatta bazı restoranlarda yemek için yaz sezonunda yoğun kalabalığı dikkate alarak rezervasyon yaptırmanız yararlı olacaktır.

Gezinize Alaçatı’ya yakın olan Ildırı, Çeşme, Ilıca, Çiftliköy’ü dahil edebilirsiniz.

Alaçatı Fotoğrafları

1 thought on “Alaçatı Gezi Rehberi

Bir cevap yazın