Şile’yi Istanbul’da yaşayıpta duymayan yoktur eminiz. Şile uzun zamandır tek başına anılmıyor. Şile – Ağva ikisi bir arada, aynı Kefken ve Kerpe gibi. Bu durum neden olabilir. Birbirine yakın iki cennet olmasından dolayımı yada sadece tek başlarına ziyaretçilerinin beklentilerini karşılayamadıkları için mi?
Turizm bir bölgenin kalkınması ve refah seviyesinin artması için büyük önem taşıyor ancak bu yapılanmanın çok doğru planlanması, uygulanması ve yerel halkın bilinçlenmesi gerekiyor. Kitle turizmi her zaman beraberinde bir çok olumsuzluğu ve mutsuz tatilcileri beraberinde getiriyor.
Şile ve Ağva’da İstanbul sınırları içerisinde olması, plajları, balık restaurantları, gece hayatı nedeniyle özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Yatak kapasitesi, yolları, otopark hacmi ve bir çok konuda Şile bu talebi karşılayabilecek hacme sahip değil. Bizler Antalya, Marmaris, Ayvalık gibi çoğu tatil beldesinde bunu yaşadığımız için artık alıştık. Tatil yerleri kalabalık olur, pahalı olur, konaklamada problem yaşama ihtimalini hep göz önünde bulundurursunuz. Şezlong, şemsiye ücretleri 40 TL olabilir. Belkide bu alışkanlığımızdan dolayı Şile’de haftasonunu geçirenler o kadarda mutsuz değildirler ve sadece kumsala ayak basmak, devamlı yaşadıkları yerden biraz uzaklaşmak diğer tüm olumsuzlukları geride bırakıyordur.
Daha önce bahsettiğimiz gibi hafta sonu Şile, Ağva ve çevresindeydik. Fener motel’de kaldık. Zayıf kahvaltısı, orantısız fiyat – hizmet anlayışı, ses yalıtımı olmayan küçük odalarıyla biz Şile Fener motel’den memnun ayrılmadık. Bu kısmı daha fazla uzatmıyoruz ama merak ederseniz yorum yazın tüm detayları size e-mail olarak gönderebiliriz. Bölgede bir çok pansiyon, otel ve motel bulunuyor. Kamp alanlarıda gene tercih edilebilir. Hafta sonu için sezonda mutlaka en geç çarşamba gününden rezervasyon yapmanızı öneriyoruz. Kamp için Sahil Kamp Istanbul ve Green Park Camping’i tercih edebilirsiniz.
Şile merkezde, terminal meydanı ve sahile doğru inen cadde üzerinde Şile beziyle ilgili hediyelik ve kıyafet satan bir çok dükkan bulunuyor. Gene aynı cadde üzerinde canlı müzik yapan mekanlar, Disco ve Cafe’ler bulunuyor. Sahile daha yakın, deniz manzarasıyla haftada üç gün canlı müzik olan Dubara Restaurant Cafe’yi listenize alabilirsiniz. Cadde üzerinde eski tek katlı ahşap bir iki ev var. Tozlu camlarından kimsenin yaşamadığı anlaşılıyor. Size fotoğraf için güzel arka fon olabilirler. Sahilde Ayazma restaurant tercih edilen farklı mekanlardan. Şile fenerini özellikle gece ziyaret etmeli ve uzun pozlama ile dolunayda çekmelisiniz. Fenerin hemen yanındaki otelden rica ederek balkonundan harika bir açı yakalayabilirsiniz. Biz öyle yaptık ama farklı bir projede kullanılacağı için üzülerek fotoğrafları burada paylaşamıyoruz.
Ağlayankaya caddesi üzerinde sonradan ziyaretçi çekmek amacıyla yapılmış küçük güzel bir koyda yeşil bir değirmen var. Kesin sizinde dikkatinizi çekecektir. Sadece değirmeni görmek için vereceğiniz ücret biraz fazla olabilir ama yer bulursanız bu koyda yüzmek merkez plajına göre çok daha dinlendirici olabilir.
Göksu nehri ve Ağva’yı görmek için 40 km kadar virajlı bir yolculuk sizi bekliyor olacak. Harfiyat çalısmaları nedeniyle yol boyunca şeridi ortalayarak gelen kamyonlara denk gelebilirsiniz. Motorsiklet tutkunları arasında popüler olması nedeniyle bu güzergahta motorcu arkadaşlara da dikkat etmeniz gerekiyor.
Ağva’da saati 10 TL’ye bisiklet kiralanabiliyor. Gene sandal ile küçük bir gezi kişi başı 10 tl. ATV kiralamak isterseniz iki kişilik olanlar saati 100 TL gibi rakamlarda bulunabiliyor. Tabi bunlar sezon dışı fiyatlar. Nehir boyunca bir çok balık restaurantı var ama menülerine, fiyatlarına göz attığımızda önerebileceğimiz bir yer bulamadık.
Şile’den Ağva’ya doğru giderken yol boyunca bir çok gözlemecilere denk gelebilirsiniz. Sevişli köyü yakınlarında ballı gözleme yapan yerler var. Belki deneyebilirsiniz.
Yürüyüş yapmak isterseniz, Kilimli parkurunu deneyebilirsiniz. Zorluk derecesi çok kolay, Ağva’nın farklı bir yüzünü görmüş oluyorsunuz. Rota boyunca Kilimli restaurant, eski mezar kalıntısı mermer lahit, falezler, liman dikkat çeken noktalar arasında yer alıyor. Rotayı yeşil daireler ve sarı oklar ile işaretlenmiş küçük levhalar ile takip edebilirsiniz. Parkur yaklaşık 5 km ama isterseniz uzatabilirsiniz.
Şile ve Ağva’da sahipsiz çok fazla köpek var. Zarar vereceklerini düşünmüyoruz ama köpeklerden korkan biriyseniz bu durumu tekrar değerlendirmelisiniz.
İstanbul (Avrupa) -> Şile arası trafik olmazsa 1 saat 15 dk. kadar sürüyor. Istanbul’a dönerken tabelaları takip ederek Saklı Göl’ü ziyaret edebilirsiniz.
Gezimiz Boyunca Manual Fotoğraf Makinesiyle Mahmut Bozbulut’un Çektiği Kareler, Ağva ve Şile Fotoğrafları
Mahmut Bozbulut Facebook Hesabı : Mahmut Bozbulut
Bu güzel paylasimniz için çok teşekkür ederim.. Bir daki rotanizdaki paylaşımlarınızı bekliyor olacağım…