İstanbul Asya ve Avrupa arasında yer alan konumuyla dünyaca ünlü kültür, sanat ve ticaret merkezleri arasında yer alan en büyük şehrimiz, Avrupa’nın en büyük metropollerinden biri. Dünyanın en çok turist çeken şehirleri arasında yer alan İstanbul yoğun trafiği, gürültüsü, karmaşası yanında görenleri hayran bırakacak tarihi ve doğal güzellikleri, binlerce yıldan günümüze farklı kültürlerin yansımalarıyla,Türk kültürünü yaşatan ve tanıtan otantik ve modern merkezleriyle şarkılara, romanlara, şiirlere konu olmuş bir turizm cenneti.
İstanbul’a Türkiyenin her şehrinden otobüs seferleri ile ulaşım sağlanıyor, Avrupa yakasında Esenler otogarı ve Anadolu yakasında Harem otogarı yurt içi otobüs seferlerinin hareket ve varış noktaları. Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı, Anadolu yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı yurt içi ve yurtdışı seferler ile hızlı ve kolay ulaşımı sağlıyor.
İstanbul’da gezip dolaşmak için farklı ulaşım araçları kullanabilirsiniz, metro sistemi yeterince gelişmiş olmadığı için, halk otobüsleri ve belediye otobüsleri, metrobüs, deniz otobüsü, vapur, banliyö treni, tramvay, funikuler, taksi gibi araçları konumunuza ve gitmek istediğiniz yere göre kullanabilirsiniz.
İstanbul’da gezilecek yerler listesi çıkarmak ve bir kaç günde şehri tamamıyla gezip gördüm diyebilmek mümkün değil, gezi sürenize ve ilgi alanlarınıza göre gezi rotalarınızı belirlesenizde İstanbul’un özeti ve en harika yeri tarihi yarımadayı gezmek ve İstanbul boğaz turlarından birine katılmak, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nde yürümek, Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı’nda alışveriş yapmak, Sultan Ahmet meydanını gezmek gezi planınızda mutlaka yer bulmalı.
Bizans imparatorluğu ve Osmanlı imparatorluğuna başkentlik yapan kent, Bizans ve Osmanlı eserleriyle süslenmiş, Musevi, Hristiyan, Müslüman birlikte yaşamış sinagog, kilise, cami yanyana yapılabilmiş.
Tarihi yarımada Fatih ilçesi sınırları içinde Haliç, Marmara kıyıları ve tarihi surlar arasında kalıyor. Bizans ve Osmanlı dönemi eserleri, müzeleri, otelleri, restoranları ve alışveriş yapabileceğiniz mağaza ve dükkanlarıyla en çok ziyaret edilen yerdir.
İstanbul’daki gezinize bir kaç günde gezebileceğiniz Eminönü ile veya Sultanahmet meydanı ile başlayabilirsiniz.
Eminönü‘nde Galata köprüsü yakınındaki Eminönü meydanı’ndaki Yeni cami ve her türlü baharat ve şifalı otların satıldığı Mısır Çarşısı‘nı gezdikten sonra Haliç üzerindeki Galata ile Eminönü’nü bağlayan Galata köprüsü, Mısır çarşısı yakınındaki Rüstem Paşa camii, Topkapı Sarayı’na gül yetiştirmek için kullanılan gezi ve dinlenme alanı Gülhane parkı, tarihi Sirkeci garı görülmeli, Galata köprüsü üzerinde yürümek ve balık tutanları seyretmek, köprünün altındaki balık restoranlarından birinde balık yemek mutlaka hoşunuza gidecektir.
Popüler gezi alanı olan SultanahmetMeydanında Osmanlı padişahlarının yaşadığı farklı işlevleri olan bölümleri, sergilenen göz alıcı eserleri ile Topkapı Sarayı, İznik çinileri le süslü, 6 minaresi ile İstanbul’un simge eserlerinden biri olan Sultan Ahmet Camii ve cami bahçesinin yanında yer alan I.Ahmet türbesi ile karşısında Alman imparatorluğunun 1901 yılında hediye olarak yaptırdığı Alman Çeşmesi, Bizans imparatoru tarafından 325 yılında kilise olarak inşa ettirilen ve İstanbul’un fethi ile camiye çevrilen mimarisi, Bizans dönemi mozaikleri, Osmanlı hat sanatı örnekleri ile anıt eserler arasındaki Ayasofya Müzesi, su ihtiyacını karşılamak için yapılmış Divan yolu üzerindeki Yerebatan Sarnıçı, Ayasofya ve Sultan Ahmet camii arasında yer alan Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan adına yaptırılmış Haseki Hürrem Hamamı, Topkapı sarayı avlusunda kültürel ve sanatsal aktiviteler için kullanılan Aya İrini Kilisesi, Topkapı sarayı bahçesinde Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı çinileriyle hayran kalacağınız güzellikte Çinili Köşk ve Çinili köşk bahçesindeki İstanbul Arkeoloji Müzesi, Topkapı sarayı girişinde Barok tarzı mimarisiyle III.Ahmet çeşmesi, Topkapı Sarayı ile Ayasofya Müzesi arasında tarihi evleri ve sarnıçıyla Soğuk Çeşme Sokağı gibi ünlü gezi mekanları yer alıyor.
Sultan ahmet Meydanı ile Beyazıt Meydanı arasında cafe, restoran ve mağazalarıyla hareketli yerlerden Divan yolu ile gezinize devam ederseniz Çemberlitaş ve Beyazıt çevresinde gezip görebileceğiniz bir çok yer bulunuyor.
Bizans imparatoru adına dikilmiş Çemberlitaş sutunu, MimarSinan eserlerinden olan Çemberlitaş hamamı, Sultan Ahmet Cami’sinin önünde yer alan Bizans döneminde yarışların yapıldığı Hipodrom ve buradaki Örme Sütun, Dikilitaş, İstanbul’u yılan ve haşerelerden koruması için Bizans döneminde Delfi’deki Apollon tapınağından getirilerek dikilmiş Yılanlı sutun ilginizi çekecek eserler.
Divan yolunun bitiminde yer alan Beyazıt Meydanı ençok ziyaret edilen yerler arasında, burada gezmeniz gereken yerler arasında 4000 civarında dükkan bulunan Kapalı çarşı, kitapçılar, ikinci el kitap satanlar,antika ürünler, seyyar satıcılarıyla ünlü Sahaflar Çarşısı, II.Beyazıt tarafından yaptırılmış Beyazıt camii ve caminin medrese bölümündeki Türk Hat Sanatları Müzesi, Beyazıt Kulesi yer almalı.
Beyoğlu dekoratif bitki motifli süslemeleri ile dikkat çeken binaları, en kısa ve Avrupa’nın en eski ikinci metrosu olan Tünel, Taksim ve meydandaki Atatürk anıtı, tramvayların işlediği sadece yaya trafiğine açık İstiklal caddesi Beyoğlu’nda ençok ziyaret edilen yerler.
İstiklal Caddesi; üzerindeki kiliseler, elçilik ve konsolosluk binaları, İstiklal caddesinin eğlence mekanları ve sanat merkezleriyle ünlü Nevizade ve Fransız sokakları, İstanbul’un en eski oteli olan Pera Palas ve Pera müzesi ile cafeleri, barlarıyla ünlü Asmalımescit Sokağı‘yla,alışveriş merkezleri ve restoranlarıyla günün her saati hareketli, gençlerin ve turistlerin en popüler uğrak yeri.
Beyoğlu gezinizde restore edilmiş evleri, antikacıları, cafe ve barlarıyla, sanat galerileriyle Çukurcuma semtide yer almalı.
Karaköy‘de Cenova’lıların yaptığı yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmış İstanbul manzarasını seyredebileceğiniz Galata kulesi, kule yakındaki Galata Mevlevihanesi ve Sen Piyer kilisesi, Surp Krikor Lusavoric Ermeni Kilisesi, Karaköy’ün hemen yanında yürüyerek gidebileceğiniz Tophane semtindeki Tophane çeşmesi, Mimar Sinan eserlerinden biri olan Kılıç Ali Paşa camii ile gezinizi sürdürebilirsiniz.
Haliç kıyıları: Fener semtinde Ortodoks Rum Patrikhanesi ve Aya Yorgi Kilisesi, Kanlı Kilise, Yavuz Selim Camii, Fethiye camii, Balat semtinde ibadete açık önceden izin alınarak gezilebilen Ahrida Sinagogu, Sütlüce‘de ülkemizin önemli tarihi eser ve yapılarının maketlerininsergilendiği Miniatürk gezilmesi gereken yerler arasında. Haliç yakınlarında Eyüp semtinde İstanbul’un Araplar tarafından kuşatılması sırasında şehit olan Hz.Eyyubu El Ensari’nin türbesi ve adına yapılan Eyüp Sultan Camii en çok ziyaret edilen yerlerden biri, Eyüp’te en bilinen yerlerden biride Haliç manzarasını gören bir tepede yer alan ve Fransız yazar Pierre Lotinin adını taşıyan Pierre Loti tepesi ve birşeyler içebileceğiniz Pierre Loti kahvesi.
Sevimli foklar, yunuslar ve morsları görebileceğiniz, yunus gösterilerini izleyebileceğiniz, hatta çoçuklarınızın yunuslarla birlikte yüzebileceği İstanbul Dolphinarium, alışveriş imkanı ve farklı eğlence üniteleriyle çoçuklu ailelerin popüler gezi noktalarından Vialand Tema Parkı gezinize renk katabilecek mekanlar.
Barok tarzıyla dikkat çeken Mihrişah Valide Sultan Külliyesi, ünlü sadrazamlardan Sokollu Mehmet Paşa’nın Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafayı öldüren Zal Mahmut Paşa adına yapılmış Zal Mahmut Paşa Camii Eyüp semtinde gezilmesi gereken yerler arasında yer almalı.
Yine Haliç kıyısında Hasköy‘de Türkiye’nin endüstri, ulaşım ve iletişim alanlarındaki geçmişini barındıran eserlerle Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi keyifle gezilebilecek bir gezi rotası oluşturuyor.
İstanbul Boğaziçi: Boğazın Anadolu ve Avrupa kıyılarını görmenin en iyi yollarından biri şehir hatları vapurları ile veya gezi düzenleyen firmalardan biri ile Boğaz turu gezisine katılmak, boğazda önemli tarihi yapıları seyrederken,verilen bilgileride dinleyebiliyorsunuz.
Boğazın Avrupa yakasında Karaköy’den başlayarak Ortaköy’e doğru yapacağınız gezi sırasında Meclis-i Mebusan Caddesi’nden ilerleyerek Tophane, İstanbul Modern Sanat Müzesi, Dolmabahçe Camii ve Atatürk’ün hayatının son günlerini geçirdiği Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş’ta Deniz Müzesi ve ünlü Türk denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi, Yıldız Sarayı görülmeli, ilerlediğinizde Ortaköy‘de deniz kıyısında harika bir manzara sunan Ortaköy cami’sini gezerek sahilde çay bahçelerinde ve restoranlarda Boğazı ve Boğazköprüsünü seyrederek dinlenebilirsiniz.
Boğazın Anadolu yakasında Kuzguncuk, Beylerbeyi, Çengelköy, Kandilli, Anadoluhisarı, Kanlıca, Beykoz ve son olarak Anadolu kavağı yer alıyor.
İstanbul’un Anadolu yakasında en eski yerleşim olan ilçelerden Kadıköy ve Üsküdar’da gezip görülecek birçok yer bulunuyor.
Üsküdar‘da Salacak açıklarında Kızkulesi, Köşk ve yalılar, Kadıköy‘de ünlü Haydarpaşa Tren garı, Kadıköy Kalamış arasındaki Moda sahili, alışverişi, sinema ve tiyatroyu sevenler için Bahariye Caddesi, lüks mağazaların, cafe ve restoranların sıralandığı Bağdat Caddesi, Fenerbahçe Adası, Kadıköy Barlar Sokağı, Kadıköy Balıkçılar çarşısı gezilecek yerler arasında sayabildiklerimiz.
İstanbul’da gezilmesi gereken yerler arasında İstanbul’un farklı bir yüzünü, doğal güzelliklerini görebileceğiniz Şile, Riva, Ağva, Polenezköy, Prens adaları denilen adalar, Kilyos, Belgrad Ormanı günü birlik veya daha uzun süreli gezilerin arasında yer alabilir.
Heybeli Ada, Büyük Ada, Burgaz Ada, Kınalı Ada zaman ayırabilirseniz deniz otobüsü veya vapurla kısa bir yolculukla giderek, fayton gezisi yaparak veya bisikletle dolaşarak doğa ve sessizliğin bu kadar yakında olduğuna şaşıracağınız yerler.Adalara Sirkeci, Kadıköy, Kabataş, Bostancı ve Kartal’dan vapurla veya deniz otobüsleri ile gidebilirsiniz.
Yeme-İçme: İstanbul’da heryerden göç aldığı için tüm şehirlerimizin mutfaklarına özgü yemekleri, Dünya mutfağından yemekleri, Saray mutfağına özgü yemekleri dahi sunan lüks restoranlardan küçük lokantalara kadar çok sayıda işletme bulunuyor. Restoran olarak düzenlenmiş bazı tarihi binalarda, tarihi pasaj ve çarşılarda, sahil kenarı restoranlarda farklı bir atmosfer içinde yemeğinizi yiyebileceğiniz yeri seçebilirsiniz.
Eğlence ve Gece Hayatı: İstanbul farklı eğlence anlayışı ve tarzı olan her kesimin gönlünce eğlenebileceği imkanlara sahip olan bir şehir.
Ünlü sanatcıların sergileri gezilebilir, konser ve festivallere gidebilirsiniz. Dilerseniz sahil kenarında restoran ve çay bahçelerinde, sakin eğlence yerlerinde veya Taksim, Beyoğlu, İstiklal caddesi, Nişantaşı, Etiler, Levent, Ortaköy, Bebek, Bağdat Caddesinde birahaneler, cafe ve barlar, gece kulüplerinde, Kumkapı ve Yenikapı’da otantik eğlence tarzını sunan balıkçı meyhaneleriyle ünlenen eğlence mekanlarının bulunduğu yerlerde güzel saatler geçirebilirsiniz.
Alışveriş: İstanbul’da Osmanlı döneminde yapılmış tarihi Kapalı Çarşı ve Mısır Çarsı’sı kenti ve gezinizi hatırlatacak birşeyler alabileceğiniz en uygun mekanlar. Sultan Ahmet Camii arkasındaki Arasta Çarşısı, Beyazıt camii ve Kapalı Çarşı arasındaki Sahaflar Çarşısı, Harbiye’de konfeksiyon ve aksesuar ürünleri ile ünlü Rumeli Caddesi, bir çok mağaza ve dükkanda her türden ürünü bulabileceğiniz İstiklal Caddesi, Kadıköy’de tarihi çarşı ve aynı çarşıda antikacıların bulunduğu Tellalzade sokağı, mağazaların sıralandığı Bağdat caddesi, Kadıköy Sanatcılar sokağı ilginizi çekecek ürünleri bulabileceğiniz yerler arasında. Her türlü ürünü çarşıları dolaşmadan bulabileceğiniz Atrium, Cevahir, Capitol, Kanyon, G-Mal, Metrocity gibi alışveriş merkezlerine uğrayabilirsiniz.
5 thoughts on “İstanbul Gezi Rehberi”