Egzotik Şehir Marakeş

Vitrin Vize Yok

Fas vizesiz gidilebilen ülkelerden biri, en az 6 ay geçerli pasaportu olanlar gidebilir, uçak yolculuğu yaklaşık 4 saat sürüyor ve Kazablanka üzerinden aktarmalı olarak iç hat seferleri ile 45 dakikada Marakeş Menara hava alanına ulaşabiliyorsunuz.
Ülkemizden turlara katılarak veya bireysel olarak gidebileceğiniz Marakeş Fas’ın doğal güzellikleri ve tarihi eserleriyle, kültürel özellikleri yansıtan farklı yaşam şekilleriyle, eski ile yeninin, egzotiklik ile modernliğin bir arada olduğu her mevsim gidilebilecek bir şehirdir. Genel olarak yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık geçer, fakat gece sıcaklık düşüşü fazla olduğu için kıyafetlerinizi belirlerken tedbirli davranmanız gerekiyor.

Para birimi olan Fas dirhemi(MAD) bizim paramızın yaklaşık dörtte biri değerinde, fakat uluslararası geçerli bir para birimi değil. Şehirde bahşiş vermek için yanınızda mutlaka bozuk para bulundurmanız iyi olur, çünkü bahşiş istemek ve bahşiş beklemek yaygın bir davranış şekli.Adres sormak isterseniz, halktan birisiyle fotoğraf çektirmek veya birinin fotoğrafını çekmek isterseniz karşılığında para istenmesi de olağan bir durum. Ayrıca tüm alışverişlerinizde ve taksiye bindiğinizde mutlaka sıkı bir pazarlık yapın.

Monarşi ile yönetilen ülkede Arapça ve Berberice dilleri dışında Fransızca yaygın olarak bilinen bir dil.

Marakeş 1062 yılında kurulmuş, bir süre başkent olmuş dolayısıyla tarihin izlerini taşıyor, şehrin adının Berberi dilinde Tanrının yeri anlamında olduğu belirtilen şehirdeki yapılarda kırmızı renkli taşların yoğun olarak kullanılması nedeniyle Kızıl şehir olarak ta biliniyor.

Gezilecek Yerler
Marakeş eski ve yeni şehir olarak gezilebilir, iyi korunmuş surların içindeki eski şehir Medina ve modern binaların bulunduğu yeni şehir Gueliz olarak bilinir.

Djemaa El Fna Meydanı: Marakeşin kalbi Djemaa El Fna meydanı fanilerin toplanma meydanı veya Kıyamet meydanı olarak da biliniyor çeşitli gösteriler yapılan meydanda kına yaptıranlar oldukça fazla ve moda, maymun oynatanlar, kobra yılanı gösterileri yapanlar, kerpeteniyle diş çekenler, hikaye anlatanlar, falcılar, otantik dans gösterileri ile renkli bir günün sonunda hava kararmaya başlayınca bunların yerini seyyar lokantalar alıyor, buradaki tezgahlarda çok çeşitli yiyecek ve içecekler hazırlanıp servis ediliyor, meydan çevresinde çok sayıda restoranda meydana bakan teraslarda oturup yemek yenebilir.

Marakeş Çarşı: Souk adı verilen çarşı çok sayıda sokaktan oluşuyor ve sokaklarda farklı ürünleri satanlar genellikle aynı sokaklarda yer alıyor, labirent gibi olan çarşı sokaklarında kuyumcular, antikacılar, baharatçılar, terlikçiler, kumaşçılar gibi binlerce satıcının olduğu yerler var.

Koutobia Camii: Fas’ta minareler bizimkilerden farklı, ezan bizdeki gibi makamıyla okunmuyor olsa da büyük ve güzel bir cami, kare şeklinde köşeli minaresi 67 metre yüksekliğiyle şehrin her yerinden görülüyor, kırmızı taşla 1199 yılında inşa edilen cami süslemeleri, özellikle minberdeki işlemeleri ve çiçekli bahçeleriyle çok gezilen yerlerden biri.

Jardin Majorrelle-majorelle bahçeleri:Fas’ın Fransız yönetimi altında olduğu yıllarda Fransız sanatçı ressam Jacgues Majorelle tarafından oluşturulan botanik bahçesine çeşitli bitki türleri bulunuyor.Sanatçının evi de müze haline getirilmiş.

Badi sarayı: 16.yüzyılda Portekizlilere karşı kazanılmış bir zafer sonrasında yapılmış.

Bahia Sarayı: 19.yüzyılda dönemin baş vezirinin ve ailesinin konaklaması için yapılmış olan saray sedir ağaçından oymaları, alçı ve mozaik süslemeleri ile ünlü, haremdeki odaları ortak kullanımı için ayrılan bahçesi ile saray bugünkü sultanın şehre geldiğinde kalması için kapatılmış.

Saadian Mezarları: 16.yüzyılda Saadian sultanı kendisi ve aile fertlerinin defnedilmesi için yaptırmış,Kasbah camiinin arka bahçesindeki 100 mermer mozeleden oluşan yapının süslemeleri ve mimari tarzı beğeni görüyor.

Ali Bin yusuf Medresesi: 14.yüzyılda yapılan medrese 130 odası ile Kuzey Afrikadaki en büyük medrese olarak biliniyor.Kapı ve pencerelerindeki oymalar, duvarlarındaki hat sanatı örnekleri, çini ve alçı süslemeleri ile görenlerin beğenisini kazanan tarihi yapılardan biridir.

Dar el Makzhen-Kraliyet sarayı veya Royal Palace olarak ta bilinen saray 12. yüzyılda yapılmış.

Sarayın bölümlerinden Dar Si Said Fas Sanatları Müzesi olarak kullanılıyor,burada el işleri, mutfak araç ve gereçleri ve eski günlük yaşamı yansıtan eserler bulunuyor.

Marakeş Müzesi: Eski bir sarayın (Dar Menebhi Sarayı) müze haline getirildiği yapıda Fas kültürünü yansıtan el sanatları, resim, heykel, kitap, çanak, çömlek, eski para koleksiyonları gibi objeleri görebilirsiniz.

Bert Flint Müzesi: Hollandalı antropolog çok sevdiği Fasta Atlas dağlarında yaşayan Berberiler arasında yıllarca kalmış ve topladığı Berberi yaşamını yansıtan nesneleri eski bir evi restore ettirerek açtığı özel müzede sergiliyor.

jardin Menara-Menara bahçesi: Atlas dağlarının eteklerinde yer alan çiftlik içindeki köşkü çevresindeki binlerce zeytin ağacı ve diğer bitki türleri, büyük bir havuzu,piknik alanı ile turist çeken yerlerden biridir.

Mellah: Diğer Fas şehirlerinde ve burada Yahudilerin yaşadığı mahallelerin etrafı duvarlarla çevrilmiş ,bu yerleşim alanlarına Mellah deniyor.

Eğlence Hayatı
Marakeş sokaklarında plansız bir şekilde dolaşmak ve günlük hayatın akışını izlemek, bir yerde oturup, nane çayını yudumlamak, DJemaa El Fna Meydanında yerel kıyafetleriyle su satıcıları, yılan ve maymun oynatanlar,akrobatlar, dans gösterisi yapanlar, falcılar, müzisyenler, yemek satanlar,hediyelik eşya satıcıları ve dövme yaptıranlar ile sürekli var olan hareketliliği izlemek ekonomik bir eğlence şekli olabilir.

Dövme yaptırmak burada Berberi kadınlar arasında oldukça yaygın, turistleri de geçici dövme yapanların önünde görebilirsiniz.
Gece eğlencesi için birçok yer var ve bunlar arasında Fas müziğinin dinlenebileceği, dansözlerin izlenebileceği barlar,yerel müzik ve çalgılar dışında eğlence için diskotekler, gece kulüpleri bulunuyor.

En ünlü yerler arasında Riad Lotus yemekleri ve gece eğlenceleriyle ünlü, Palais Jad Mahal dansözleri ve ateş canbazlarıyla ünlü bir bar, Comtoir Darna kokteyl ve nargileleri, otantik müzik tarzıyla ünlü bir restoran bar, pop müzik sevenlerin tercihlerinden Le Paradıse Club, Theatro ve Pacha gece kulüpleri ise elektronik ve tekno müzik eşliğinde danscıların şovlarıyla ünlü olan yerler olarak isim yapmış.

Özel turlarla Marakeşte Atlas dağlarında trekking, çöl safarisi, balonla gezi, Oukaime’de kayak yapabilir, golf oynayabilirsiniz.

Yemek ve Alışveriş
Marakeşte genel olarak şeçkin restoranlarda Fas, Fransız ve İtalyan mutfağına ait yemekler arasında tercihte bulunabiliyorsunuz.

Marakeş mutfağında sebzeli, tavuklu veya deniz ürünleriyle hazırlanan kuskus, şiş kebap, harira denilen çorba, et, balık veya tavukla sebze ve baharatları karışımıyla pişirilen tajina, bir tür köfte olan kefta, mrouiza denilen kuzu eti yahnisi, Fas baklavası, yeşil çay, nane ve şeker karışımıyla hazırlanan nane çayı, pancar suyu ,kahve sevilen yiyecek ve içecekler arasındadır. Alkollu içki satışı sadece izin verilen restoran ve otellerde bulunmaktadır.

Alışveriş için Medina bölgesi ve Gueliz bölgesinde kendiniz veya sevdikleriniz için çok çeşitli hediye ve anı eşyaları bulabilir, alışveriş yapabilirsiniz. Modern alışveriş merkezleri ve marketler, mağazalarda etiket fiyatı geçerlidir ve pazarlığa gerek yoktur, bunların dışındaki alışverişlerinizde mutlaka pazarlık yapmalısınız.

Halı ve kilim, etnik müzik aletleri, mücevher kutuları, takılar, geleneksel kıyafet Cellaba, bir tür terlik olan Babuş, renkli fularlar,güveç kapları, çaydanlık seti, baharatlar, naneli çay, kına ve özellikle oldukça popüler bir ürün olarak Argan yağı alınabilecek ürünler arasındadır.

Konaklama
Medina yani eski şehir bölgesinde eski Fas evlerinde veya Guliz denilen yeni şehir bölgesindeki otel ve pansiyonlarda kalabilirsiniz. Çok lüks oteller ve turizm işletmeleri Marakeş merkezinin biraz uzağında şehir etrafındaki bölgede yer alıyor.

Fas Marakeş Fotoğrafları

Rate this post

Bir cevap yazın