Ukrayna’nın Avrupa’ya açılan kapısı olarak kabul edilen Odessa, ülkenin en önemli turizm ve kültür merkezi, Karadeniz kıyılarında yeralan bir liman şehridir. Şehirde yaklaşık 1 milyon kişi yaşıyor ve üniversitelerin çokluğu nedeniyle genç nüfus oldukça fazla, üniversiteleri, kültür merkezleri, eğlence hayatı, doğal ve kültürel özellikleri, alışveriş mağazaları ile turist çeken bir şehir. Uzun süre Osmanlı yönetiminde kalan Odessa şehrinde az sayıda Tatar ve Gagavuz Türk halen yaşıyor, fakat tarihi eser olarak günümüze ulaşan fazla birşey yok.
22 üniversitesi olan şehirde, Türkiye’den buraya öğrenci olarak gidenler, işyeri açanlar ve turist olarak gidenler oldukça fazla dolayısıyla Odessa sokaklarında gezerken Türkçe konuşanlara rastlıyabilirsiniz. Halk arasında Türklere yönelik bazı olumsuz yargıların olduğuda söyleniyor.
Ukraynaca ve Rusca konuşulan şehirde, para birimi Ukrayna Grivnasıdır.1 dolar 8 Grivna ediyor.
Ulaşım
Ukrayna Türkiye’den vizesiz gidilen bir ülke, direk uçuşla yaklaşık 1,5 saatte gidilebilir.Havaalanında indikten sonra taksi, otobüs ve minübüslerle şehir merkezine gidebilirsiniz.
Ulaşım için İstanbul’dan haftada 2 gün giden feribotlarda tercih edilebilir.
Gezilecek yerler
Şehri gezmek için şehir merkezinden başlanabilir. Bunun için en uygun yer Opera Binası buradan çevre deki birçok yeri daha kolay gezmeniz mümkün.
Odessa Opera Binası: Barok tarzdaki mimarisiyle sanatseverlerin ilgisini çekiyor ve Ukrayna’nın enbüyük opera binası, binanın süslenmesindeki iç dekarasyon ve heykeller ile ençok gezilen yerler arasında bulunuyor.
Deribosovky Caddesi: Trafiğe kapalı olan cadde şehrin en hareketli yerlerinden biri, caddenin iki tarafında kafe ve restoranlar, hediyelik eşya dükkanları ve mağazalar, eski ve büyük bir alışveriş merkezi yeralıyor.
Potemkin Merdivenleri: Merdivenler şehri limana 192 basamakla bağlıyor, 142 metre uzunluğu olan merdivenler aşağıdan ve yukarıdan bakıldığında farklı algılanan özelliğiyle turistlerin en çok fotoğraf çektirdiği yerlerden biri, füniküler ilede inilebilen merdivenlerin aşağı tarafında liman,biraz ilersinde ise Belvedere kolonları bulunuyor. K olonların önünde fotoğraf çekilmesi oldukça yaygın.
Duc de Richelieu Anıtı: Potemkin merdivenleri üzerinde yer alıyor. Şehrin simge eserlerinden biri olan anıt şehrin ilk belediye başkanı adına yapılmış.
Primorsky Bulvarı: bulvar boyunca geceleri ışıklandırılan ağaçların hoş görüntüsü,deniz manzarası ile
Tyoschin Köprüsü: Promorsky Bulvarı sonunda yeralan köprü evlenmek isteyen çiftlerin köprünün demirlerine üzerinde isimleri yazılı kilitleri asıp anahtarını suya attıkları biryer, bunu yapanların sayısı çok fazla olunca köprünün yıkılma tehlikesi nedeniyle köprünün sonuna kalp şeklinde bir anıt yapılmış, burayada kilit asılıyor.
Arkeoloji Müzesi: 1825 yılında kurulan ve 16 binden fazla eser bulunan müzede çeşitli dönemlerden tarihi eser sergileniyor.
Pushkin müzesi, Yerel tarih müzesi, Edebiyat müzesi, Sanat müzesi gezilebilecek diğer müzeler . Şehirde saraylar mimari yapısı ve ihtişamlarıyla dikkat çekiyor, Potocki sarayı, Vorontsov sarayı, Tolstoy sarayı ziyaretçi çeken önemli yerlerdendir.
Parklar: Odessa’da tarihi eserler ve süslü fıskiyeli havuzların bulunduğu çok sayıda park bulunuyor,bunlar arasında Shevchenko Parkı Karadeniz manzarasıyla ve deniz tarafındaki Zafer anıtıyla gayet güzel bir gezi ve dinlenme alanı olarak Deribovsky bulvarının yanında yer alıyor. Ayrıca Victory parkı, Preobrazhensky parkı dinlenme alanları olarak dikkat çeker.
Odessa Katakompları: Avrupadaki en uzun yer altı tünelleri yaklaşık 70 km uzaklıkta bulunuyor. 200 yıl önce yapıdığı söylenen tünellerin uzunluğu 100 km civarında ve ikinci Dünya savaşında sığınak olarak kullanılmış, tünelleri rehber olmadan gezmek labirentler içinde kaybolma tehlikesi nedeniyle tavsiye edilmiyor.
Golden Child(Altın Çoçuk Heykeli): Odessa limanı önündeki heykel ilgi çekiyor, bir koza veya yumurta içinden duran küçük bebeğin ayağına el sürenlerin güzel geziler gerçekleştireceği fikri halk ve turistler arasında yayılmış.Odessadan ayrılmadan önce heykelin ayağına dokunmayı deneyebilirsiniz.
Şehir merkezine yaklaşık 30 km uzaklıktaki Aguapark çoçukların ve gençlerin gezdiği yerlerden biri, yaz mevsiminde açık.
Arkadia ve Lanjeron bölgesi: yaz aylarında plajları, eğlence hayatı, restoranları ,açık hava discoları, cafe ve klüpleriyle öne çıkıyor.
Eğlence hayatı yaz aylarında daha yoğun olsada kış mevsimindede açık olan işletmeler oldukça fazla ünlü eğlence yerleri İbiza, Itaka, Paladium, Cosmo, Vechernyaya, Faktura, Yo Club, Arena en bilinen yerler arasında bulunuyor. Eğlence yerlerine girişte ücret ödeniyor, bazı yerlerde ise bayanlardan ücret alınmıyor, girişte kılık kıyafetiniz kontrol ediliyor.
Konaklama
Odessada konaklamak için otel, hostel veya ev kiralama seçenekleriniz bulunuyor.Katherina Meydanı, Deribasovskiy Caddesi,Primorsky Bulvarı şehrin merkezi yerleri olduğu için daha uygun olan yerlerdir.
Alışveriş ve Yemek
Bir liman kenti olan Odessa önemli alışveriş merkezleri arasında yer alıyor.Burada seramik objeler, mücevherler, çeşitli yöresel aksesuarlar, tablolar, içkiler alabilirsiniz.Odessa Pasajı, tren garı yakınında eski ve yeni eşyalar, sebze meyve, çeşitli gıda maddeleri satılan Privoz pazarı, Deribosovsky caddesi , liman çevresi, antika pazarı gibi alışveriş yapılabilecek yerlerden bazıları.Alacağınız eski eşyalar için en fazla 5o yıllık olma sınırlaması bulunuyor.
Burasıda taksilere binerken ve alışveriş yaparken pazarlık yapılması gereken şehirlerden biri.
Odessa’da ulusal ve farklı ülkelere ait yemeklerin örneklerini bulacağınız restoranlar arasından seçim yapabilirsiniz. Domuz eti tüketimi oldukça fazla olduğu için dikkat etmeniz gerekiyor. Türk, japon, İtalyan,Latin Amerika, Çin, Özbek, Fransız gibi mutfaklara ait restoranlarda farklı yemekler yenebilir. Votka, şarap, bira gibi içkiler ucuz ve çok tüketiliyor.
Menülerde yer alan Khleeb (ekmek), Kasha (hububat), Kotleta Po-Kyivsky (tavuk), Borshch (yerel çorba) , Varenyky(patates ve peynirle hazırlanan bir tür mantı), Katleta (balık veya et köftesi), Pelmeni (mantı) ulusal yemekler arasındadır.
Odessa Fotoğrafları