Havran’da Leblebi ve Höşmerim Tatlısı

Lezzet Rehberi Vitrin

Balıkesir ilinin Havran ilçesi deniz kıyısında olmadığı için turizmin fazla gelişmediği küçük bir ilçe,Edremit’e 8 km, Balıkesir’e 78 km, İzmire 200 km mesafede,Edremit Koca Seyit Hava alanına uzaklığı 5 km olan Havran; zeytin, narenciye, incir, erik, her türlü sebze üretimi, süt ürünleri ile halkın geçimini sağladığı bir yer.

Denize kıyısı olmasa da 15 dakika sürecek yolculukla denize ulaşmanın mümkün olduğu bu şirin ilçe antik dönemde altın ülkesi anlamına gelen Aureline olarak anıldığı biliniyor. Osmanlı Devleti döneminde 1402 Ankara savaşı sonrasında tahrip edilen ilçeye bir süre Viraneli denilmiş, Çanakkale Savaşı kahramanlarından Koca seyit ve Ömer Çavuş Havranlı’dır. Koca Seyit 276 kiloluk mermiyi kaldırarak yerleştirdiği top atışıyla  İngiliz savaş gemisini batırmış, ardından Kurtuluş savaşına da katılmıştır. Havrana 10 km uzaklıktaki Koca Seyit  Köyünde Anıtı ve Mezarı bulunmaktadır.

Havran sahip olduğu tarihi dokusu ile dikkat çekse de yeterince tanıtılmamış bir ilçemiz özellikle Cami-i Kebir Mahallesindeki çok sayıda konak ve ev orijinal halini biraz bakımsız olsa da korumaktadır, Atatürk’ün Havranı ziyaretinde kaldığı Terzizade Konağı bunlardan biridir. Çeşmeleri, anıt çınar ve palmiyeleri ev ve konakları ,eski yağ fabrikaları koruma altına alınmış olup Havran gezinizde mutlaka görmelisiniz.

İnönü mağaraları, Havran Baraj Alanı, Serhat Mesire Alanı, Hanlar Mevkii, Talim Alanı, Kavaklı Park, Koca Seyit Köyü görülmesi gereken yerler arasında. Havranın ilçe girişindeki mezarlık yüzlerce yıllık mezar taşları ve kitabeleri, asırlık selvi ağaçları ile , garipler mezarlığı ve kırk kızlar mezarlığı olarak bilinen bölümleriyle tarihimizin günümüze ulaşan hüzünlü miraslarından biri.

Havran yolu üzerinde özellikle üreticilerin yol kenarlarındaki küçük tezgahlarında,bazı işletmelerin ise daha düzenli standlarında Havranda üretilen zeytin, zeytinyağı, bal, karadut, erik, mandalina, incir, salça, höşmerim gibi ürünleri satanları göreceksiniz. İlçede cuma günleri kurulan pazar adeta organik ürün cenneti gibidir. Çevre yolu yapılmadan önce Havran ilçesi içinden geçenler mutlaka Havran Leblebisi, Havran Hoşmerimi, Yoğurt ve peynirin tadına bakarlarmış.Yavuz Sultan Selim’in bazı yiyeceklerini Havrandan getirtiği söyleniyor.

Havran Leblebisi
Çorum ve Tavşanlı leblebisi ile ünlenen yerler olsa da Havran leblebisi çok farklı ve lezzetli, üretim yapan az sayıda usta 100 yıldan buyana değişmeyen metotla ,katkı maddesi kullanmadan ,Balıkesir ve çevresinde üretilen nohutlarla üretim yapıyorlar,nohut defalarca kavrulup kabukları çıkarıldıktan sonra bir kez daha tavalarda pişiriliyor.

Havran leblebisi karanfilli, vanilyalı, acılı, tuzlu, ballı ve susamlı, soyalı, çikolatalı, şekerli, damla sakızlı gibi çeşitleri olan her biri farklı ve başka bir yerde bulamayacağınız lezzetler,fiyatlar türüne göre değişiyor.Edremit Körfezine çeşitli şehirlerden gelip leblebinin tadına bakanlar mutlaka almak isteyecektir, üretim yapan ustalar ne yazık ki yetiştirecek çırak bulamadıklarından ve ürünlerinin yeterince tanıtılamadığından şikayetçi.

Havranda sadece satın almak için dahi gidilebilecek bir başka ürün fırınlanmış höşmerim tatlısı, birçok yerde höşmerim yapılsa da Havranda Hacı Ahmet Mandırası süt ürünleri  ve hoşmerimi çok beğeniliyor.Tuzsuz koyun peyniri, irmik, ve şekerin uzun süre karıştırılarak pişirilmesiyle yapılan tatlı mutlaka tadına bakmanız gereken Havran’a özgü lezzetlerden biri.yüzlerce yıldan beri Havran’da yapıldığı ve çıkış yerinin Havran olduğu söyleniyor.

Havranda Klasik höşmerim yanında bademli, damla sakızlı, cevizli, kestaneli, Antep fıstıklı, çikolatalı, meyveli çeşitleri de üretilmeye devam edilen hoşmerim sevdikleriniz içinde güzel bir hediye olabilir. ilçede koyun ve keçi peyniri, yoğurt, sele peyniri de ünlü ürünler arasında yer alıyor.

Turizm merkezleri arasında ve yolun hemen yanında yer alan, ama çok kişinin farketmeden yanından geçip gittiği bu her yönüyle doğal ilçemize uğramanız halinde tekrar gitmek isteyeceğinizi düşünüyoruz.

Havran ve Lezzetlerden Fotoğraflar

Bir cevap yazın