Çanakkale’ye bağlı Ayvacık ilçesinin Behramkale köyü yada antik dönem adıyla Assos tarih, kültür, deniz ve doğa sevenlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri, Edremit Körfezinin kuzeyinde yer alıyor, antik dönemden günümüze yerleşim olan köyde ilk yerleşimin M.Ö 2000 yıllarında olduğu, Assos şehrinin 236 metre yükseklikteki bir tepe üzerinde kuruluşunun ise M.Ö 7. yüzyılda olduğu ünlü coğrafya bilgini Strabon’un verdiği bilgilere dayanılarak belirtiliyor. Midilli adasından gelen kolonistlerin kurduğu antik kent Lidya, Pers, Roma, Bizans yönetimleri sonrasında Osmanlı Devleti yönetimine çevredeki diğer yerlerle birlikte girmiş.
Assosta Yunan filozofları bir felsefe okulu açmış, Büyük İskender’in hocası Aristoteles burada 3 yıl öğretmenlik yapmış. Hristiyanlık ve dinler tarihi bakımından önemli yeri olan Assos’ta Hazreti İsa’nın havarilerinden Aziz Pavlu misyonerlik gezisinde buradan Ege adalarına giderek devam etmiştir.
Assos gezinizde Assos Antik Kenti, Behramkale Köyü, Assos Antik Limanı gezip görebileceğiniz yerlerin başında geliyor.
Sakin ve huzurlu bir tatil isteyenler için uygun bir yer olan Assos’ta aileniz veya arkadaş grubunuzla güzel bir tatil yapabilirsiniz, eğlence ve gece hayatı olmadığını söyleyebiliriz.
Tarih ve kültüre meraklı olanlar için Behramkale köyünün içinden taş evlerin bulunduğu sokaklardan geçerek ulaşacağınız Akropol tepesinde yer alan tapınak savaş tanrısı Zeus’un kızı zeka, sanat ve savaş tanrıçası Athena için yapılmış. M.Ö 6.yüzyıl da Midilli adasından gelen Yunan kolonistler tarafından Dorik tarzda inşa edilmiş tapınağa giden yolda sol tarafta yer alan cami Osmanlı padişahı 1.Murat Hüdavendigar tarafından yaptırılmış. Surların dibinde yer alan cami işçiliğiyle dikkat çekicidir.
Tapınağın bulunduğu yerden gün batınında müthiş bir manzara göreceksiniz.Midilli ve Kuzey Ege kıyılarının görülebildiği bu tepeden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz, yine Behramkale köyünden aşağıya dik bir yoldan yaklaşık 10 dakika süren bir yolculukla Antik dönemde liman olan bölüme giderek restore edilerek restoran otel gibi işletmeler olarak kullanılan eski binaların bulunduğu kıyıdan denize girebilirsiniz.
Behramkale‘den antik limana inen yolda sol tarafta Antik tiyatro görülebilir. Tiyatro M.Ö 3 yy’da inşa edilmiş, daha sonra Romalılar döneminde büyütülmüş. Antik limandan antik Assos kentine giderken ise yürüyerek veya araçla dik bir yolu çıkarak tiyatroyu görebileceksiniz.
Assos’ta kuzey Ege ve Midilli mutfağı kombinasyonu zeytinyağlı yemekler yiyebilirsiniz .Sarımsaklı ve yoğurtlu mezeler, ayrıca deniz ürünleri ve balık özellikle ızgara kalamar ve ahtapot, kızartma halka kalamar Antik limanın bulunduğu yerde yenebilir. Behramkale köy içinde gözleme, mantı ve ev yemekleri yiyebilirsiniz. Assos dışında farklı lezzetler için Kadırga koyundaki restoranlarda tercih edilebilir.
Behramkale: Osmanlı döneminde kurulan köyde evler taş kullanılarak yapılmış, köyün antik kent yanındaki Hüdavendigar cami yapımında Roma ve Bizans dönemi kalıntıları da kullanılmış ve yerleşim antik kente çok yakın olarak fakat aksi istikamette yapılmış, köyün yeni evleri ise sit alanı dışında inşa edilmiş durumda. Köyün yerli halkının çoğu bu yeni evlerde oturuyor. Köy içinde antik kente çıkan sokaklarda köyde üretilen zeytin, zeytin yağı, tarhana, salça, çeşitli otlar, el işi dantel ve şallar satılan küçük tezgahlardan alış veriş yapabilirsiniz.
Cami dışında Osmanlı dönemine ait bir başka eser 14. yüzyılda Ayvacıktan Behramkale’ye giden yol üzerinde Tuzla çayı üzerinde yapılmış Behramkale köprüsüdür.Köye yaklaşık 1 km uzaklıkta olan köprü oldukça iyi durumda bir eserdir.
Assos Limanı: antik kentin limanı daha aşağıda dik ve virajlı bir yolun sonunda kurulmuş.
Assos’ta denize girmek için Antik limandaki otellere ait iskeleler üzerinden denize girebilirsiniz, su oldukça soğuk ve kıyı oldukça taşlı, denize girmek için daha uygun yerler 2 km uzaklıktaki Kadırga koyunda yer alıyor, zemin hafif çakıllı olsa da deniz severler için gayet güzel.
Assos’ta konaklama için butik otel ve pansiyonlar bulunmaktadır.Liman kesiminde veya Behramkale köy içinde otantik taş evlerde kalabilirsiniz.Ayrıca liman yakınındaki kamp alanı alternatif olabilir.
Assosta tatil yaparken yakın çevrede gezip görebileceğiniz birçok yer arasında günübirlik olarak 15 km uzaklıktaki Truva antik kenti, 6o km uzaklıktaki Geyikli beldesi, Dalyan köyü yakınındaki Alexsandria Troas antik liman kenti gezilebilir, Kazdağları’ndaki ünlü köylerden Küçükkuyu’ya 4 km mesafedeki Adatepe Köyü, Küçükkuyu’ya 3 km mesafedeki Yeşilyurt Köyünü gezi planınıza ekleyebilirsiniz.
Ulaşım: İstanbul’dan özel aracınızla gitmek için hızlı feribot ile Yenikapı-Bandırma deniz yolculuğu Bandırmaya ulaştıktan sonra Biga, Lapseki, Çanakkale, Ezine, Ayvacık yolu ile gidilebilir.İstanbuldan Tekirdağ üzerinden gitmek isteyenler Eceabat, Çanakkale, Küçükkuyu yolu ile gidebilir.İstanbuldan Yalova, Bursa, Balıkesir,Edremit, Küçükkuyu yolu yolu ile de gidilebilir.Assosa direkt otobüs seferi olmadığı için önce Ayvacık, Küçükkuyu veya Altınoluk’a geldikten sonra minibüs veya taksi ile gidebilirsiniz.Çanakkale veya Edremit Hava alanına gidenler ise yine minibüs veya taksi ile Assos’a gidebilirler.
Behramkale Köyü, Assos Fotoğrafları