Ayvalık ilçesinin eski beldesi şu anda mahallesi olan Altınova sessiz sakin bir ortamda, huzur dolu bir tatil yapmak, daha doğrusu kafasını dinlemek isteyenlerin tercih ettiği güzel bir tatil beldesi, ilçe merkezine 13 km mesafedeki Altınova merkezdeki iki mahalleden ve denize yakın olan çoğu sitelerden oluşan bir yerleşim merkezidir.
Ayvalık, Dikili, Bergama ve İzmir’e yakın olan Altınova temiz havası, Sarımsaklı plajlarını aratmayan plajları ile bir huzur beldesidir.
Tarihçe
Altınova eski bir tarihi geçmişe sahip 3 bin yıl öncesi yerleşim izleri bulunan Altınova eski adı kutsal ve şifalı su kaynağı anlamındaki Ayazmend, yel değirmeni tepesi ve yakınındaki Bahçeliköy de bu geçmişin izleri bulunur, Bizans yönetiminin sona ermesi ile Altınova ya Selçuklu devleti döneminde Türkmenler yerleşmeye başlamış, Selçuklulardan sonra Karasi beyliği topraklarına katılmış, beyliğin yıkılmasıyla Osmanlı devletinin toprağı olan şehir Midilli adasının kuşatılması sırasında Fatih sultan Mehmet’in karargahını kurduğu ve savaş gemilerini adaya gönderdiği yer olmuştur.Birinci Dünya Savaşının ardından Ayvalık ve Altınova Yunan işgaline uğramış 14 Eylül 1922 de işgalden kurtulmuştur. 13 Nisan 1934 tarihinde şehri ziyaret eden Atatürk bu verimli ovayı ve sarı buğday başakların görünce burasının adının Altınova olmasını istemiştir.
Tarihi yerler ve doğal güzellikler
Altınova ya girişten sonra Merkezde iki cami ve iki han ile sayısı azalmışta olsa eski tarihi evler var.
Hacı Bayram Veli Cami:Kitabesinden 1490 yılında yapıldığı anlaşılan cami 2. Beyazıd döneminde birbirinden farklı taşlarla yapılmış.
Küçük Cami(Şeyh Muhyiddin Camii):yapım tarihi ve kimin yaptırdığı bilinmeyen cami gördüğü onarımlarla özelliklerini kısmen kaybetmiş olsada Osmanlı mimari özelliklerini taşıyor, bahçesinde küçük bir türbe mevcut.Selçuklu dönemine ait olduğu söyleniyor.
Türbe:Altınova Mezarlığı içinde eski mezar taşları, eski taş sütunların yanında, içinde beş mezar bulunan türbe beş yatırlar türbesi olarak biliniyor.
Hanlar: İnönü caddesi üzerindeki iki handan biri olan Şükrü bey hanı kitabesine göre 1887-1888 yıllarında yapılmış, taş ve tuğladan yapılan han korunabilmiş eserler arasındadır.Çobanoğlu Hanı olarak bilinen hanın yapımında da taş ve tuğla kullanılmış,oldukça sağlam durumdadır.
Kum yarım adası:Altınova İskele mevkiinde ki sahilde uzunluğu 2 km kadar olan kum birikmesiyle oluşmuş adacığa kıyıdan iskele ile ulaşılıyor, fakat kıyı yakınında yapılmış yazlık evler ve kum adası ne yazık ki erozyon tehdidi ile karşı karşıya, tüm kıyı boyunca deniz gayet temiz, Altınova yakınlarındaki yazlık konutların ve sitelerin yapımı sürüyor.
Altınova şehir merkezindeki parklar, çevredeki köyler, piknik alanları ve Madra barajı gölü gezebileceğiniz yerler arasındadır.Çevredeki Bergama,Dikili, Bademli, Foça,Çandarlı, Ayvalık, Cunda adası, Sarımsaklı, Gömeç, Burhaniye, Edremit gibi turizm merkezlerine de rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Altınova genel olarak sessiz sakin bir yer ,diskotekler,barlar,büyük eğlence yerleri yok, fakat dinlenmek tatil yapmak için yinede çok güzel bir yer.
Yemek ve Alışveriş
İzmir-Ayvalık yolu üzerinde yer alan Altınova 1 km kadar içerde yer alıyor.Merkezden 2 km sonra ise yazlık konutların bulunduğu sahil kilometrelerce uzanıyor, sahildeki veya merkezdeki gazino ve restoranlarda yemek yiyebilir, dinlenebilirsiniz, küçük dükkan ve büfelerden yaz mevsiminde açılan gece pazarından, Çarşamba günleri kurulan semt pazarından, üreticilerin küçük tezgahlarından alışveriş yapabilirsiniz.Altınova merkezinde Ege lokantası, ünlü Arnavut yoğurtçu, ekmekleriyle ünlü taş fırın oldukça tanınan yerler.
Altınova tarım ve balıkçılığın geçim kaynağı olduğu yerlerden biri olduğu için taze balık, taze sebze ve meyve açısından bir cennet gibidir.Zeytin ve zeytinyağı Altınova’dan güvenle alabileceğiniz ürünler arasında.
Konaklama
Altınova sahilinde konaklama için pansiyon olarak kiralanan villalar dışında Altın otel bulunuyor, Altınova merkezinde ve Kazan sitesinde, ayrıca İzmir-Ayvalık yolu üzerinde otel bulunuyor.
Ulaşım
Altınova’ya İzmir, Çanakkale ve Balıkesir yönünden gelen otobüslerle ulaşım gayet kolaydır.Ayvalık-Altınova 13 km, İzmir-Altınova 132 km, Balıkesir-Altınova 150 km, Çanakkale-Altınova arası 181 km’dir .53 km uzaklıktaki Edremit Koca Seyit Havaalanıda ulaşımda kullanılabilir.
Altınova Fotoğrafları