Bosna Hersek Gezi Rehberi

Vize Yok

Balkanların küçük ülkesi Bosna-Hersek farklı dil, din ve kültürleri barındıran yapısı, Osmanlıdan günümüze ulaşan tarihi bağlarımız, doğal güzellikleriyle kendinizi yabancı hissetmeden gezebileceğiniz vizesiz gidilebilecek ülkelerden biri.Bosna-Hersek yönetim olarak iki devlet halinde Hırvat ve Boşnakların yaşadığı Bosna-Hersek federasyonu ve çogunluğun Sırp olduğu Sırp Cumhuriyeti olarak ayrılmış. Başkent ise ülke geneli için Saraybosna olarak belirlenmiş.

Havayolu ile 1 saat 30 dakikalık bir yolculukla İzmir veya İstanbul’dan Saraybosna’ya ve Mostar’a ulaşılıyor. Karayolu ile yaklaşık 20 saat süren yolculuk için Bulgaristan geçişi için transit vizesi gereklidir.
Bosna-Hersek Boşnakça, Hırvatça, Sırpça dillerinin konuşulduğu cami ve kiliseleri aynı sokakta görebileceğiniz bir ülke, savaş ülkede büyük acılara yol açmış ,izleri insanların anlatımlarında, hatta bazı binalarda, şehitliklerde görülüyor.Türklere karşı sevgi ve ilgi sizi şaşırtmasın ,sizde gezdikçe aramızdaki kültürel ve tarihi bağların, benzerliklerimizin ne kadar çok olduğunu göreceksiniz.

Bosna-Hersek gezinizde Hava alanından taksi veya tramvay ile gitmek isterseniz Ilıca istasyonundan binerek Saraybosna şehir merkezine gidebilirsiniz.

Saraybosna(Sarejova), Mostar, Plagaj, Poçiteli, Travnik şehirlerinde yapacağınız gezi sırasında görülmesi gereken oldukça fazla yer bulunduğu için birkaç günlük bir gezi süresi yeterli olacaktır.

Saraybosna (Sarejova)
Şehir tarihi geçmişi yansıtan eski ve yeni bölümleriyle fazla büyük olmadığı için yürüyerekte gezilebilir.Şehir çevresindeki dağlar ve şehrin içindeki yeşilliğe sahip alanlar şehre güzel bir görünüm kazandırıyor.Şehir Miljacka nehri vadisine kurulmuş.

Şehir merkezi sayılan Başçarşı(Başçarşiya) ençok gezilen yer konumunda, Başçarşı’da günümüze ulaşan Kazancılar sokağı yanında Başçarşı Cami(Durak Hoca Camii)1528 tarihli, Başçarşı girişinde 1753 yılında Hacı Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış Sebil şehrin sembol eserlerinden biri, halkın isteği ile Kanuni döneminde yaptırılan İmparator camii, Bosna sancak beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından yaptırılan cami ve kendi türbesi,şadırvan, saat kulesi ve annesi Selçuk Sultan adına yaptırdığı Kurşunlu Medrese ile önemli Osmanlı dönemi eserlerinden biridir.

Morika Han, Gazi Hüsrev Bey Hamamı, Gazi Hüsrev Bezistanı, Rüstem Paşa tarafından yaptırılmış Bursa Bedesteni, 1913 yılında Atmejdan(At Meydanı) Parkına asker bandonun konser vermesi için yapılan Muzicki Paviljon müzik köşkü olarak biliniyor.

Miljacka nehri üzerinde Osmanlı döneminden kalma 3 köprü görülebilir, 1992-1995 yılları arasındaki sırp saldırıları sırasında zarar gören köprüler onarılmış.

Latin köprüsü
Avrupa ülkelerinden gelen turistlerin önemli gezi alanlarından biri olan köprü 1. Dünya savaşının başlamasına yol açan suikastın gerçekleştiği yer olarak ünlü, Avusturya-Macaristan imparatorluk veliahtı ve karısı bir Sırp milliyetçisi tarafından burada öldürülmüş.

Şehir Kahyası köprüsü ve Keçi köprüsü Osmanlı dönemine ait diğer köprüler.

Şehir 1878 yılına kadar Osmanlı devletti yönetiminde, sonrasında Avusturya-Macaristan yönetiminde kalmış, 1918 de Yugoslavya krallığına bağlanmış, 1992 de bağımsızlığın ilan edince başlayan Sırp saldırıları sonunda çok sayıda Boşnak katledilmiş. Şehrin Osmanlı dönemi sonrası farklı özellikler taşıyan mimari özelliklere de yansımış.
Osmanlı dönemi sonrası önemli eserler ve yapılar arasında Saraybosna Müzesi; şehir tarihi ile ilgili eserler ve belgeler bulunuyor.Avusturya-Macaristan dönemine ait Belediye binası(Vijecnica), Şehrin ünlü caddesi Ferhadiye Caddesi üzerinde yer alan Katolik katedrali çan kuleleri ve vitraylarıyla ünlü, Başçarşıdaki eski Ortodoks kilisesi, yeni Ortodoks kilisesi ilgi duyanların ziyaret edebileceği yerler.

Saraybosna’da ilgi gören yerler arasında bazı evlerde bulunuyor. Osmanlı dönemindeki bir Sırp tüccara ait Despiç evi, Srvzo House denen müze yapılmış Türk evi, İnat Kuça denilen İnat evi, ev altında kazılan 800 metrelik tünel ile savaş sırasında ihtiyaçların sağlandığı güvenli geçiş yapılabilen Tünel ev ilgi gören yerler arasında.Saraybosna sonsuz ateş anıtı(Vjecna Vatra), 35 katlı Avaz Twıst Tower,Güzel Sanatlar Akademisi ,Vrelo Bosna Parkı, Aliya İzzet Begoviç Anıt Mezarı, nehir kenarındaki milli kütüphane gezilecek yerler arasında sayabildiklerimiz.

Mostar
Yaklaşık 2 saatlik bir yolculukla Saraybosna’dan Mostar şehrine gidilebilir.Ortasından Neretva nehri geçen Mostar, Hersek bölgesinin başkenti,savaş sırasında büyük zarar ve yıkım gören şehirde Boşnak ve Hırvatlar yaşıyor.Şehrin Boşnakların yaşadığı kesiminde çok sayıda Osmanlı dönemi eseri bulunmakta,görülebilecek önemli eserler ve yerler; Mostar Köprüsü Neratva nehri üzerine 1566 yılında Mimar Hayrettin tarafından 9 yılda yapılmış, 35 metre yüksekliği 28,5 metre uzunluğu olan köprü şehrin simgesi, 1993 yılında Hırvatların top atışlarıyla yıkılan köprü aslına uygun olarak onarılmış, turistlerin en çok ilgi gösterdiği yer durumunda, köprü üzerinden Boşnak gençleri daha önce cesaretlerini sevdikleri kızlara göstermek için suya atlarmış, günümüzde köprü de sportif organizasyonlar düzenleniyor, ücret ödenerek köprüden suya atlayanlar, çevre cafe ve restoranlara oturup gün batımını ve köprünün görüntüsünü seyredenler, fotoğraf çekenler ve Köprü Müzesi’ni gezenler köprü ve çevresinde oldukça hareketli bir görünüme yol açıyor.

Mostar’da gezip görmeniz gereken diğer yerler: Mimar Sinan tarafından yapılan Karagöz Bey Camii ve cami yanındaki medrese, Koski Mehmet Paşa Camii, Bıscevica Evi, Katolik Katedrali, Bakırcılar Çarşısı, 2.Dünya savaşında Mostarı savunmak için ölenlerin anısına yapılan Partizan Anıtı, Müslüm Begoviç Konağı, Saat Kulesi, Eğri köprü, Tarih Müzesi.

Plagaj
Mostar’a olan uzaklığı 15 km olan Blagay, Neratva nehrinin kolu olan Buna nehrinin doğduğu yere kurulmuş olan küçük bir yerleşim, burada görülmesi gerekli en önemli yer Blagay Tekkesi; suyun çıktığı kaynağın yanı başında kurulan tekke Bektaşi dervişlerin hoşgörülü islami anlayışı ve tavırlarıyla Boşnakların İslamiyete geçişinde en büyük etken olmuş, çevresindeki yapılar cafe ve balık restoranları, manzarası gayet güzel olan plagaj diğer ülkelerden gelen turistlerce de ziyaret ediliyor.

Poçiteli
Unesco Dünya miras listesinde yer alan Poçiteli Köyü Mostar’a 30 km, Saraybosna’ya 158 km uzaklıkta, turların uğrak yerlerinden biri olan köy Osmanlı dönemİ izlerinİ en iyi görebileceğiniz bir yer, zamanında Osmanlı devletinin batıda ulaştığı son noktalardan biri olarak, verilen önemle Poçitel Osmanlının gücünü gösteren bir yer olmuş.

Geçmişi yansıtan tarihi doku savaşta zarar görse de yeniden onarılan köyde zamanın durduğu duygusuna kapılacaksınız, Neratva nehri kıyısında başlayarak tepeye doğru uzanan evlerin yapımında taş malzeme olarak kullanılmış, Poçitel Kalesi, Osmanlı evleri, saat kulesi, hamam, medrese ve cami görülmesi gereken yerler.

Travnik
Vezirler şehri olarakta anılan Travnik osmanlı devletinde hizmet yapmış çok sayıda vezir ve devlet adamı yetiştirmiş. Laşva nehri vadisinde yer alan şehrin doğal güzellikleri korunabilmiş, çok sayıda cami ve türbesi olan şehirde dik bir tepede bulunan kale içinde bir cami kalıntısı ve müze yer alıyor.

Yemek ve eğlence
Yemekler genel olarak Türk yemeklerine benzese de Boşnak böreği, pide içinde soğan ve köfte ile servis edilen Cevapcici, Soğan dolması, tuffahiye, Bey çorbası, Mostar köftesi, Kaymaçina, Raznjici ,isli et denenmesi gereken lezzetler arasında. Kahve çok tüketilen bir içecek olduğu için çok sayıda kahve içilen yer var, kahve şekersiz olarak pişiriliyor ve cezve ile birlikte getirilen kulpsuz fincanlarda şeker ve lokumla birlikte içiliyor.

Alışveriş
Para birimi Konvertibl Mark(BAM) olan ülkede bircok sokak pazarı yanında restoran ve cafeleri olan alışveriş merkezleri bulunmakta, hediye olarak magnetler,halı,kilimler Kahve takımları ve bakır cezveler, kahve alınabilecek hediye ve anı eşyaları olabilir.

Konaklama
ülkede otel ve pansiyonlarda uygun fiyatlarla konaklamanız mümkün ,bulunduğu konuma bağlı olarak otel ve pansiyon fiyatları değişebiliyor, otellerde yaklaşık 20 Eurodan başlıyan fiyatlarla, pansiyonlarda 8 Eurodan başlıyan fiyatlarla kalmak mümkün.

Bosna Hersek Fotoğrafları

Rate this post

Bir cevap yazın