Tarih, doğa, güneş, temiz bir deniz ve eğlence, farklı lezzetler arayan milyonlarca kişinin gözdesi olan Antalya mutlaka görülmesi gereken en popüler turizm merkezi ve ülkemiz turizminin başkenti.
Antik dönemde Pamphilya denilen bölgede yer alan Antalya bugünkü yerinde Bergama kralı Attalos (M.Ö 159-138)tarafından kurdurulmuş. Efsaneye göre kral askerlerine “Gidin ve bana yeryüzündeki cenneti bulun.” emrini verince her yeri gezen askerler bugünkü Antalya’nın bulunduğu yeri görünce krala haber verirler, kral görünce çok beğendiği bu topraklara bir şehir kurulmasını emreder. Kurulan şehre Ataleia adı verilir. Arapların Antaliye, Türklerin Adalya dedikleri bu şehir zamanla Antalya adını almıştır.
Likyalılar’dan günümüze tarihi geçmişin farklı izlerinin ulaşması şehrin ilgi görmesinin nedenlerinden sadece biri, 647 km uzunluğundaki Antalya kıyıları boyunca koylar, kumsallar, antik kentler, limanlar, ormanlar, yüksek yerlerindeki yaylalar ilçelerinde de gezilecek çok yer barındırıyor.
Antalya merkez ilçeleri olan Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa ilçeleri ile birlikte 19 ilçesi bulunuyor. Gazipaşa, Alanya, Serik, Belek, Manavgat, Kemer, Kale, Kaş, Finike ilçeleri Antalya’nın en çok turist çeken ilçeleri olarak gezi planlamanız arasında yer alabilecek yerler.
Antalya gezinizde gezi ve tatil sürenize bağlı olarak merkezde ve yakın yerlerde görebileceğiniz yerler yanında turlarla veya kendi aracınızla gidebileceğiniz antik kentler, plajlar ve şelaleler, mağaralar, yaylalar bulunmaktadır.
Antalya gezinizde Cumhuriyet meydanı ve çevresi, Kale içi, Yat limanı çevresi, Konya altı, Lara, Kundu, Atatürk Parkı, Karaalioğlu parkı, Kültür Parkı, Antalya Arkeoloji Müzesi günlük gezi planlarınızda yer alabilecek yerlerden. Gündüzleri gezerek veya dinlenerek geceleri ise eğlenerek geçirebilirsiniz, Antalya birçok kültürel ve sanatsal etkinliğin gerçekleştiği bir şehir olduğu için ilgi duyduğunuz bir etkinlik mutlaka bulabilirsiniz.
Kaleiçi: Antalya gezinizde mutlaka görmeniz gereken ve kentin geçmişini yansıtan bir yer, Antalya’nın merkezinde denizden ve karadan surlarla çevrili olan Kaleiçinde günümüze ulaşabilen sokaklar, restore edilmiş evler, tarihi camiler ve eğlence mekanları ,pansiyonlar, halıcılar, restoranlar ve hediyelik eşya satan dükkanlar bulunuyor. Büyük bölümü yok olmuş surlardan biri yat limanını diğeri de eski şehrin çevresini koruyacak şekilde yapılmış. Butik otel tarzında konaklama için bazı evler restore edilerek doğal ve tarihi bir ortamda konaklamak isteyenleri ağırlıyor.
Hadrianus kapısı(üç kapılar): Surlardan Kaleiçi’ne girişte yer alan kapı M.S 130 yılında şehre gelen Roma imparatoru Hadrianus adına yapılmış, kapının iki yanında farklı dönemlerede yapılmış iki kule bulunuyor.
Hıdırlık kulesi: surların başlangıç yerinde gözetleme veya işaret ateşi yakma amacıyla yapıldığı sanılan ,alt kısmı kare üst kısmı silindir şeklinde inşa edilmiş bir eser.
Suna-İnan Kıraç Müzesi: Kale içinde yer alan müze iki binadan oluşuyor, restore edilen iki katlı Türk evi 19. yüzyıl Türk yaşamını yansıtan ögelerin bulunduğu etnografya müzesi olarak düzenlenmiş. Diğer bina Aya Yorgi adına yapılmış Ortodoks kilisesi burada Suna-İnan Kıraç koleksiyonuna ait kültür ve sanat eserleri sergileniyor,kültür ve sanat etkinlikleri, konserlere ev sahipliği yapıyor.
Kaleiçi Marina: Yatlar için her türlü hizmetin verildiği limanda konaklama ve yeme içme işletmeleri de bulunuyor.
Kesik Minare Cami: Bizanslıların Meryem Ana adına yaptıkları Panaghia Kilisesi II. Beyazıt döneminde şehzade Korkut tarafından camiye çevrildiği için Korkut Camii olarakta biliniyor, camiye çevrilirken yapılan minaresinin bir yangınla ahşap kısımları yanınca kesik minare olarak adlandırılmış. Şu anda İstanbul Cihangir merdivenler, Galata Kulesi çevresi gibi gençlerin açık havada toplanıp zaman geçirdiği yerlerden biri.
Yivli Minare Külliyesi: Yivli minare şehrin simge eseri olarak 39 metre yüksekliğinde ve şehrin birçok yerinden görülebiliyor.Külliyenin en önemli eserlerinden biri sayılan minare Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubad tarafından kiliseden camiye çevrilen Ulu Cami’nin minaresi, gövdesi tuğladan dilimli ve 8 tane yarım silindirik biçimde yapıldığı için yivli minare olarak adlandırılmış, cami Antalya’daki en eski tarihli İslam eseri, cami ve minareyle birlikte Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Mevlevihane,Yivli Minarenin kuzeyinde bulunan Nigar Hatun Türbesi ve içinde üç mezar bulunan Zincirkıran Türbesi külliyeyi oluşturuyor.
İskele Camii: Yat limanında surların alt tarafında bulunan bu küçük caminin yapılış tarihi bilinmiyor,ilginç mimari yapısı ve küçüklüğü ile dikkat çekiyor.
Saat Kulesi: Kale kapısı mevkiindeki saat kulesinin yapım tarihi konusunda farklı görüşler bulunuyor, II. Abdülhamid döneminde yapıldığı sanılan kule kare tabanlı ve üst bölümde yer alan bölümde dört cephesinde saat ve en üstte çan var.
Plajlar: Antalya ilçeleriyle birlikte 640 km kıyı şeridi olan ve plajlarında çeşitli su sporlarını yapabileceğiniz imkanları bulabileceğiniz bir şehir, en yakın plajlar 3 km mesafedeki Konyaaltı sahilinde bulunuyor,konaklama,eğlence, yeme-içme, su sporları yapma imkanı bulunan özel plajlar dışında halk plajları var.
Lara: 12 km uzaklıktaki plaj bölgesinde kum ince ve deniz daha güvenli, burada çeşitli işletmelerde konaklama ve hertürlü ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Mermerli Parkın altındaki Mermerli plajı, Karaalioğlu Parkı yanında kayalık bir zemini olan Adalar plajı,Düden Şelalesinin denize döküldüğü yerdeki Karpuzkaldıran plajı, Antalya’nın yaklaşık 15 km uzağındaki Topçam piknik alanındaki plaj Antalya gezinizde tercih edebileceğiniz merkeze yakın olan plajlar,Topçam karşısında ünlü Sıçan adası gezi teknelerinin ve dalgıçların uğrak yerleri arasında yer alıyor.
Falezler: Kumlu kıyıları olan Lara plajları ile çakıllı kıyıları olan Konyaaltı plajları arasında yer alan Falezler dalgaların aşındırmasıyla oluşan muhteşem manzaraya sahip kayalıkların bulunduğu bir yer, denizden veya karadan görmelisiniz.
Büyük liman yakınlarındaki piknik ve plaj alanı olan Topçam ve karşısında yer alan Sıçan Adası gezip görebileceğiniz yerlerden, zaman ayırabilirseniz Konyaaltında Dumlupınar Caddesindeki dünyanın 5. büyük akvaryumu, Akvaryuma yakın olan ülkemiz mimari eserlerin minyatürlerini görebileceğiniz Mini city, bölge tarihini görebileceğiniz teşhir salonlarıyla Antalya Müzesi, Atatürk’ün 1930 yılında Antalya’ya geldiğinde bir hafta kaldığı Antalya Atatürk Evi ve Müzesi, Antalya oyuncak Müzesi, Agualand ve Dolphinland gezip görebileceğiniz yerler arasında yer alabilir.Gezinizde mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler arasında şelaleler var.
Düden Şelalesi: Antalya’da en çok gezilen yerlerden biri olan Düden Şelalesi iki ayrı şelale ve etraflarındaki gezi ve piknik alanlarıyla zaman ayırıp görmeniz gereken doğal güzellikler.Yukarı Düden Şelalesi şehir merkezine 10 km uzaklıkta, Düden çayı burada 20 metre yükseklikten aşağıya dökülüyor,çevresinde yemyeşil piknik alanı,bir şeyler yeyip içebileceğiniz işletmeler var.Şelale İskender Şelalesi olarak ta biliniyor.Kendi aracınızla veya toplu taşıma araçlarıyla gidilebilir.
Aşağı Düden Şelalesi,diğer adıyla Karpuzkaldıran Şelalesi Lara yolu üzerinde Düden Çayının denize 40 metre yükseklikten döküldüğü yer, şehir merkezine 8 km uzaklıktaki şelalenin manzarası denizden veya Gençlik Parkından izlenebilir.
Kurşunlu Şelalesi: Kurşunlu Şelalesi ve piknik alanı günübirlik gezi için güzel bir yer, Antalya merkezine 22 km uzaklıkta yer alıyor.Suyun 18 metre yükseklikten döküldüğü alanda 2 kilometrelik kanyonda 7 tane küçük şelale ile birbirine bağlanan küçük göletler, zengin bir bitki örtüsü bulunuyor. Buradaki piknik alanında seyir teraslar,gezinti alanları restoran ,otopark ,tuvalet gibi ihtiyaçların karşılanabildiği tesisler var.
Antalya gezinizde tekne turları farklı mesafe ve sürelerde gece veya gündüz düzenleniyor, bu turlarla şelaleler, antik kentler, koylar, deniz mağaraları, falezler, adalar ve plajlar gezilebilir.
Şehre yakın ünlü yerlerden biride Saklıkent çevresi, kış mevsiminde kayak yapılan bölge, doğa yürüyüşleri ve dağcılık içinde tercih ediliyor.Mağara turizmi sevenler için en yakın yer Yağça köyündeki Karain Mağarası eskitaş çağından başlıyarak insanların yaşadığı anlaşılan mağara görülebilir.
Sanat şehrin kültürel hayatında oldukça önemli ve çok sayıda sanat galerisi ilgi duyanların ve sanatseverlerin ziyaret edebilecekleri yerler arasında bulunuyor.
Antik kentler özellikle yabancı turistlerin ziyaret ettiği yerler olsa da ülkemizden de ziyaret edenler çok sayıda, antik kentlerden yakın olanları kendi imkanlarınızla veya turlara katılarak gezebilirsiniz. Aksu ilçesindeki Perge Antik kenti Antalya şehir merkezine 17 km mesafede en yakın yer olarak daha kolay gezilebilir
Yeme içme: Antalya’da dünya mutfağının yemekleri, Türk mutfağının farklı bölgelere ait yemekleri ve Antalya yöresel yemekleri arasında tercih yapabileceğiniz çok sayıda otel restoranı yanında lokantalar var.
Antalya’ya özgü lezzetler arasında kölle, hibeş, tandır kebabı, taratorlu piyaz, saç kavurma, yoğurtlu kebap, hüllük çorbası, zerde, palize, kabak çintmesi, Arap kadayıfı, patlıcanlı cive, muz tatlısı sayılabilir.
Kalınacak yerler; Antalya konaklama tesisi bakımından 5 yıldızlı otellerden küçük pansiyonlara kadar farklı seçenekler sunuyor, Kaleiçinde daha çok butik otel tarzı işletmeler bulunurken Lara, Kundu, Konyaaltı bölgelerinde bulunduğu konuma göre farklılık gösteren ,çeşitli hizmetler sunan hatta dışarı çıkıp gezmeden otelde vakit geçirip eğlenerek tatil sürenizi geçirebileceğiniz çeşitli aktiviteler düzenleyen oteller var.
Çadır, karavan veya bungolovlar da kamp yaparak konaklayabileceğiniz kamping alanlarının olduğu işletmelerde Antalya yakın çevre ve ilçelerinde bulunuyor.
Ulaşım: Antalya ve ilçelerine özellikle yaz mevsiminde direkt otobüs seferleri bulunmaktadır, havayolu ile gitmek isterseniz Antalya havaalanının bazı yerlere uzaklığı; il merkezine 15 km, Side’ye 68 km, Kemer’e 61 km, Belek’e 38 km, Manavgat’a 72 km uzaklıktadır.
Kendi aracıyla gidecekler için bazı illerin uzaklığı ise;Ankara-Antalya arası 725 km , İzmir-Antalya arası 470 km, Bursa-Antalya arası 560 km, Adana-Antalya arası 575 km, Konya-Antalya arası 303 km, Mardin-Antalya arası 1208 km, Van-Antalya arası 1554 km, Gaziantep-Antalya arası 865 km.
Antalya alışveriş ve hediyelik eşya almak isteyenler için çok çeşitli seçenekler sunuyor, Döşemealtı halıları dünyaca ünlü, kök boya ile ile boyanan iplerle dokunan halılar ve turunç, bergamot, patlıcan reçeli ve bal gibi ürünlerde alınabilir.
Antalya Fotoğrafları
12 thoughts on “Antalya Gezi Rehberi”